Asbestkaart


Een kaart van asbestverdachte daken in het arrondissement Leuven

Het gebruik van asbest in België is verboden sinds 2001. In onze woningen, scholen en bedrijven blijkt nog veel asbest te zitten. Een groot deel van dat asbest zit verwerkt in golfplaten en leien. Dit is niet alleen gevaarlijk tijdens afbraakwerken. Doordat de dakbedekking verweert door blootstelling aan de natuurelementen en de vrijgekomen asbestvezels zich vlot kunnen verspreiden, vormt het ook een bedreiging voor ons milieu en onze gezondheid.

In 2023 startte Interleuven in samenwerking met de OVAM en een externe partner een inventarisatieproject op om alle asbestverdachte daken van het arrondissement Leuven in kaart te brengen. Zowel de asbestverdachte als asbestvrije daken werden ingekleurd.

Over deze kaart

Dankzij nieuwe technologie met ‘artificiële intelligentie’ is het mogelijk om asbestverdachte daken via luchtbeelden te herkennen. Alle daken/dakdelen werden op een geautomatiseerde manier beoordeeld. Bijkomend is voor een deel van de daken een handmatige controle gedaan. Meer info vind je terug tussen onze veelgestelde vragen.

Per gemeente werden alle daken geïnventariseerd. Het dashboard geeft zowel per gemeente als voor het volledige arrondissement een overzicht van het aantal daken en de oppervlakte ervan. Volgens deze onderverdeling:

  • Niet-asbestverdachte daken
  • Asbestverdachte daken
  • Moeilijk zichtbare daken (daken die bijvoorbeeld (deels) door bomen overschaduwd zijn kunnen moeilijk beoordeeld worden op de mogelijke aanwezigheid van asbest)
  • Gesaneerde daken
Betrouwbaarheid en actualisatie

Op basis van een zeer gedetailleerde luchtfoto werden via artificiële intelligentie de mogelijk asbestverdachte daken in kaart gebracht. Na dit geautomatiseerd proces werden nog verschillende manuele kwaliteitscontroles uitgevoerd. We proberen er steeds voor te zorgen dat de asbestkaart zo betrouwbaar mogelijk is. Toch kan het zijn dat er gegevens op staan die niet (meer) kloppen. Bijvoorbeeld wanneer u recentelijk uw asbestdak verwijderd hebt.

Hebt u als eigenaar een brief ontvangen met de vermelding dat één of meerdere daken of dakdelen op uw perceel asbestverdacht zijn, en dit klopt volgens u niet, laat het ons dan weten via dit formulier. Met deze info kunnen wij onze kaart actualiseren.

Privacy

Omwille van privacy redenen werd beslist om de kaart met asbestverdachte daken niet publiek te verspreiden.

Vragen of opmerkingen?

Voor meer info kan u steeds terecht op onze pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.